Armoede is geen spel

11 december 2020

Welzijnszorg vraagt in december extra aandacht voor de armoede in eigen land. Dat inspireerde PLUS om daar even bij stil te staan.

Tijdens een bordspel stond elke PLUSser aan het hoofd van een gezin. Elk gezin was uniek. Er moest een woonplaats en rekeningen betaald worden, sociale activiteiten en inkopen voorzien. Dat moest lukken met het maandloon dat ze kregen! Gezinnen met 2 werkende, ouders ondervonden geen enkel probleem. Leefde één of beide partners van een uitkering, werd een gezinshoofd na het betalen van de vaste kosten al een beetje nerveus. Autopech of een verjaardagsfeestje deed dan al snel verlangen naar het begin van een nieuwe maand. Zo kregen enkele spelers het gevoel dat het spel oneerlijk was: alsof de meeste pechkaarten net terecht kwamen bij de gezinnen met het laagste inkomen. Gezinnen met een hoog inkomen kwamen ook in aanraking met tegenslagen, maar zij moesten daar niet over nadenken. Van hun budget konden zij de onkosten betalen.

Toch confronteerden de vragen doorheen het spel ons met enkele feiten.

Tine

Een heel gezellige avond, een spel natuurlijk voor ons. Toch confronteerden de vragen doorheen het spel ons met enkele feiten: een leefloon verhoogt niet wanneer er meerdere kinderen zijn, 1 op 5 Belgen woont in een woning die niet aan de normen voldoet, in 1 nacht werden er 5701 daklozen geteld in Brussel, 15% van de Belgen leeft in armoede, … Het is niet vreemd dus dat ook enkele van onze PLUSsers al eens in aanraking kwamen met mensen in armoede. Voor hen is het geen spel!

Tine, PLUSbegeleidster