De tien beste wegen

Terugblik 23 / 2 / 2018

De tien beste wegen

Cindy van IJD komt langs. Met een hele koffer materiaal verdwijnt ze achter een gesloten deur. Als ze opnieuw buitenkomt, nodigt ze ons uit om één voor één in stilte binnen te komen en een plekje te zoeken op de grond. Midden in de kring opent ze de woestijnzak, een stukje woestijn. Haar handen strijken door het zand. Behoedzaam plaatst ze kleine houten figuren in het zand: Gods volk trekt door de woestijn. Het is vrij te gaan en staan waar het wil. En God gaat met hen. Als ze de Sinaï bereiken gaat Mozes de berg op om God te ontmoeten. Uit Gods hand ontvangt Mozes de 10 beste wegen ten leven. Mozes geeft ze door aan Gods volk en het volk heeft ze doorgegeven aan ons. Eén voor één haalt Cindy ze uit het rode hartvormige doosje. De wegen ten leven zeggen samen: ‘Hou van God’, ‘Hou van mensen’, ‘God houdt van ons, ieder persoonlijk en allemaal samen’ of in 10 wegen: ‘Dien geen andere goden’, ‘Spreek mijn naam uit met respect’, ‘Heilig de dag van God’, ‘Eer je vader en je moeder’, ‘Dood niet’, ‘Bedrieg niet’, Steel niet’, ‘Lieg niet’, ‘Verlang niet naar iets van een ander’, ‘Wees niet jaloers’. Deze wegen zijn niet gemakkelijk om te gaan, soms lijken ze niet mogelijk. Het zijn wel de beste wegen … ze zijn als wegwijzers ten leven.

Het is stil in onze kring. Cindy vraagt zich af welke van deze wegen we het liefst hebben, welke de belangrijkste is en of er wegen zijn die we kunnen weglaten zonder de weg te veranderen.

Eén voor één vertellen we elkaar wat we hierbij ervaren om er dan iets mee te gaan doen: het in stilte dieper in ons laten klinken, er iets bij lezen of er iets bij knutselen.

Terug in de kring nodigt Cindy ons uit om samen druiven te eten. Afsluiten doen we biddend en zingend, dankend voor Gods Woord dat ons raakt, beweegt en vernieuwt.

Marleen

| Volwassen Plusbegeleider
Bekijk de foto's!
All pages & images © PLUS Federatie Dilbeek